Alene med ansvaret: at opdrage et barn alene, mens barnets far kæmper med alkoholisme

fredag, maj 26, 2023

Foto: Canva


At være enlig forælder er ikke let, især når den anden forælder har et alkoholproblem. Du kan føle dig overvældet, frustreret, skyldig og ensom. Du kan også bekymre dig om, hvordan den anden forælders alkoholisme påvirker dit barns trivsel og udvikling. 

Men du er ikke alene. Der er måder, du kan håndtere situationen på, og støtte dit barn og dig selv. 

At tage beslutningen om at forlade sin ægtefælle er aldrig let, især når alkoholisme er involveret. Jeg var nødt til at tage dette svære skridt for at beskytte min lille søn og mig selv. Alkoholisme er en sygdom, der kan have ødelæggende konsekvenser for både den person, der lider af den, og dem omkring dem. Det er en tilstand, der kan forårsage betydelige fysiske, mentale og følelsesmæssige skader på både den alkoholafhængige og deres nærmeste.


Da jeg først blev klar over min eksmands alkoholisme, var det svært at acceptere, at vores liv og vores forhold var blevet så påvirket af denne sygdom. Alkoholens greb om ham begyndte at påvirke vores daglige rutiner, vores kommunikation og vores evne til at være en stabil og sund familie. Han blev mere og mere fraværende og upålidelig, og vores søn begyndte at blive påvirket af den ustabile og kaotiske atmosfære derhjemme.


Da jeg selv udviklede en belastningsreaktion som endte i depression,  indså jeg,  at jeg var nødt til at træffe det bedste valg for vores lille søn og mig selv. Jeg ønskede ikke, at min søn skulle vokse op i et miljø præget af alkoholmisbrug, uforudsigelighed og mulig fare. Jeg vidste, at jeg måtte tage ansvar for vores fremtid og skabe en tryg og sund tilværelse for os begge.


At forlade min eksmand var en smertefuld proces. Det var svært at give slip på den person, jeg engang havde elsket og delt mit liv med. Men jeg indså, at jeg ikke kunne ændre ham eller kurere hans alkoholisme. Det var op til ham at tage ansvar for sin egen helbredelse og søge den nødvendige hjælp og støtte.


Min søn fortjente en stabil og kærlig opvækst, fri for de negative konsekvenser af alkoholmisbrug. Jeg måtte være den stærke forælder, der tog ansvar og skabte et sundt og sikkert miljø for ham at vokse op i. Ved at forlade min eksmand og tage kontrol over vores liv gav jeg os begge en chance for at lægge fortiden bag os og begynde på en frisk.


Beslutningen om at forlade min eksmand på grund af hans alkoholisme var svær, men det var uden tvivl det bedste valg for min søn og mig selv. Vi fortjente begge et liv fyldt med kærlighed, stabilitet og muligheder. Ved at bryde fri fra et destruktivt forhold og tage skridtet mod en bedre fremtid gav jeg os begge muligheden for at heles, vokse og opbygge et lykkeligt liv sammen.


Jeg har lært nogle ting undervejs, som har hjulpet mig med at klare opdragelsen af min søn alene, mens hans far kæmper med alkoholisme. 

Jeg vil gerne dele dem med jer i håb om, at de måske kan inspirere eller trøste andre i samme situation. 

Her er nogle tips til, hvordan du kan klare opdragelsen som enlig forælder, mens den anden forælder kæmper med alkoholisme:


Ærlighed

Jeg er ærlig over for Bruno om hans fars situation. Jeg fortæller ham, på en alderssvarende måde, at hans far er syg og har brug for hjælp, men at det ikke er Brunos skyld eller ansvar. Jeg svarer på hans spørgsmål så godt jeg kan, uden at skræmme ham eller tale dårligt om hans far.  

Respekter dit barns følelser over for sin far. Husk at selvom du er frustreret og vred på din eks- partner, dit barn kan sagtens føle savn og kærlighed for sin anden forælder. 

Det er vigtigt, at du respekterer dit barns følelser og lader det udtrykke dem på en sund måde. Du kan lytte til dit barns tanker og følelser uden at dømme eller kritisere. Du kan også hjælpe dit barn med at finde positive måder at håndtere sine følelser på, f.eks. ved at tegne en tegning til far.

Kærlighed

Jeg giver Bruno masser af kærlighed og tryghed. Jeg viser ham, at jeg elsker ham betingelsesløst og er stolt af ham. Jeg giver ham faste rammer og rutiner, så han ved, hvad han kan forvente. Jeg roser ham for hans indsats og opmuntrer ham til at udtrykke sine følelser.

Søg støtte

Søg professionel hjælp. Alkoholisme er en sygdom, der kræver behandling. Du kan ikke ændre eller redde din alkoholiker, men du kan opfordre ham til at søge hjælp. Du kan også søge hjælp til dig selv og dit barn, f.eks. hos en psykolog, en socialrådgiver eller en støttegruppe for familier med alkoholproblemer. Professionel hjælp kan give dig værktøjer til at håndtere dine følelser, sætte grænser og kommunikere effektivt med din eksmand og dit barn.

Jeg søger støtte fra andre. Jeg har en god veninde, som jeg kan snakke med om mine udfordringer og frustrationer. Hun lytter til mig og giver mig gode råd. Jeg deltager også i en online gruppe for pårørende til alkoholikere, hvor jeg kan dele mine erfaringer og få tips fra andre i samme situation.

Vær realistisk i dine forventninger

Vær fleksibel omkring samvær med din eksmand. Dit barn har ret til at have et forhold til sin far, hvis det er muligt og sikkert. Men du skal også være realistisk omkring din eksmands evne til at være en god forælder i hans nuværende tilstand. Du skal være fleksibel omkring samvær med barnets far og tilpasse det efter hans behandling og ædruelighed. Du skal også sørge for at beskytte dit barn mod eventuelle negative konsekvenser af din eksmands alkoholisme, f.eks. vold, misbrug eller uansvarlighed. 

Det kan være udfordrende for Bruno at have samvær med sin far i min situation, da faren kun er ædru tilfældigt, og det kan ikke planlægges på forhånd. Håndtering af en sådan situation kræver uden tvivl tålmodighed og fleksibilitet.

Pas på dig selv

At være enlig mor til et barn med en alkoholisk far er meget krævende og stressende. Du skal huske at passe på dig selv og dine egne behov også. Du skal sørge for at få nok søvn, motion og sund mad. Du skal også finde tid til at slappe af og gøre noget godt for dig selv, og gøre ting der gør dig glad. Find tid til alene tid. Du skal også have et netværk af venner eller familie, som du kan støtte dig til og dele dine oplevelser med.

Jeg passer på mig selv. Jeg ved, at jeg ikke kan være en god mor for Bruno, hvis jeg ikke er glad og sund. Jeg sørger for at få nok søvn, spise sundt og holde kroppen i gang. Jeg gør også ting, som jeg nyder og som giver mig energi, som at lytte en god lydbog, se en film eller slappe af i karbad.

Anerkend dine følelser

Det er okay at føle afmagt og frustration over din situation. Det betyder ikke, at du er en dårlig forælder eller et dårligt menneske, fordi du valgte at have et barn med en alkoholiker og står nu alene med opdragelsen.

Det er ikke dit ansvar at hjælpe din alkoholiker.  Det er okey at tage afstand og passe på dig selv og jeres fælles barn.

Jeg håber på det bedste for Brunos  far. Selvom jeg er vred og skuffet over hans fars valg, ønsker jeg ham ikke noget ondt. Jeg håber, at han en dag vil indse sit problem og søge behandling. Jeg håber også, at han vil genopbygge sit forhold til Bruno og være en del af hans liv. 


Hvis du har brug for mere hjælp og støtte, kan du kontakte din lokale kommune eller en organisation som Al-Anon. De kan give dig råd og vejledning omkring alkoholisme og om hvordan du bedst kan tage dig af dit barn.

Jeg håber, at disse tips kan hjælpe dig i din situation.

Send en kommentar