Disse planter renser luften i din bolig

mandag, februar 13, 2023Planter skaber en hyggelig atmosfære i hjemmet, og de er med til at forbedre indeklimaet. Jeg har ikke altid været god til at passe mine planter, men efter flere års erfaring og mange visne plante senere, er jeg heldigvis blevet berdre til at passe på mine stueplanter.


Det amerikanske rumforskningsinstituttet NASA har nøje undersøgt en bred vifte af planter for deres evner til at rense luften. Formålet var at finde frem til de planter, der bedst egner sig til at rense luften på rumstationer, men resultaterne kan sagtens overføres til moderne, velisolerede boliger. For uanset om vi taler om et soveværelse eller en rumstation, så optager planterne kuldioxid og afgiver "affaldsproduktet" oxygen. Undervejs i det kredsløb renser planterne luften for usunde stoffer. Det drejer sig blandt andet om benzen, som maling for eksempel kan afgive, eller formaldehyd, som blandt andet kan frigives fra limen i træprodukter.

Luftrensende Planter

Fredsliljie

Fredslilje, Spathiphyllum, stammer oprindeligt fra det nordlige Sydamerika og Mellemamerika, hvor den ofte vokser i skygge under regnskovens store træer. Særligt derfor er planten holdbar, og den trives udmærket på mørke placeringer i vores hjem.

Fredsliljen er karakteriseret ved sine ovale og mørkegrønne blade samt sine hvide og karakterfyldte blomster, der sidder på plantens høje stilke. Planten blomstrer hele sommeren, men kan også godt blomstre om vinteren, hvis luftfugtigheden er høj nok.


Det er typisk, at der kommer flere blomster med årene i takt med, at fredsliljen vokser sig større. Det helt særlige ved fredsliljen er, at den har luftrensende egenskaber, hvilket gør den til en ideel plante til soveværelset.

Væddeløber

Photo by Alberto Nicoletta on Unsplash

Væddeløber, Chlorophytum comosum, kan fint stå i en solrig vindueskarm, så længe du holder jorden fugtig. Ellers er planten utroligt nem at have med at gøre. Og så er den dekorativ med sine lange, stribede blade. Det er en af de nemmeste og mest tilpasningsvillige af alle stueplanter. Den hører til liljefamilien, og der er omkring 40 arter. Den alminde­ligst dyrkede som stueplante har tre artsnavne: Chlorophytum elatum, comosum og capense. Det latinske navn Chlorophytum betyder simpelthen grøn plante, og den oprindelige art har da også helt grønne blade.

Guldranke

Photo by Plantorama

Guldranken, Epipremnum pinnatum, vil helst stå lyst og vandes, når jorden tørrer ud. Planten er et super valg til nybegynderen, og den kan både være dekorativ som klatreplante og hængeplante.


Planter til sovæværelset

Guldpalmen

Photo by PlantoramaGuldpalmen (dypsis lutescens) giver et fantastisk lys, når det brydes mellem bladene.

En guldpalme skal aldrig stå i direkte solskin, og det er jo også sjældent blændende lys, man ønsker sig i sit soveværelse, så her er der et perfekt match. Samtidig er guldpalmen en fantastisk luftrensende plante, som stille og roligt renser luften for kuldioxid og skadelige stoffer.


Guldpalmen er også med til diskret at tilføje fugt til luften, og det kan ofte være godt for luftvejene i et indelukket og højisoleret soveværelse
.


Aloe Vera

Aloe Vera er at finde i alverdens fugtighedscremer og som ingrediens i salver mod solskoldning og mildere forbrændinger.

Aloe Vera burde også være en fast ingrediens på soveværelset. Den luftrensende plante er nemlig også god til at producere sund og renset ilt dér, hvor den stilfærdigt står og ånder.
Aloe Vera er en tropisk sukkulent. Den trives derfor som regel fint i den til tider varme luft i soveværelset – samtidig med, at den renser luften.    

Hvilke planter har du derhjemme?
Skriv en kommentar!Send en kommentar